Ungas utanförskap sänkt näst mest i EU

Idag är internationella ungdomsdagen. 5,3 miljoner unga Européer firar den dagen arbetslösa.

Men Sverige har reducerat ungas utanförskap näst mest i hela EU under den tid alliansen styrt.

20140812-202309.jpg

Denna bild är hämtad från Eurostats databas. (Länk)

Edit: enligt uppgift fungerade inte länken ovan. Här är en ny. vv ändra åldersintervall till vedertagna 15–24 och observera att år 2005 beräknats på annat sätt för Sverige. /Edit

Den visar att endast ett land i EU har sänkt ungas utanförskap mer – räknat i procentenheter – än vad Sverige har gjort. Det landet är Tyskland.

I en debatt då Löfven och Reinfeldt möttes, i vad jag tror var första duellen, så yttrades följande replikskifte som har fastnat sedan dess:

Löfven : ” jag har sett arbetslösheten – och jag hatar den”
Reinfeldt : ” Vi såg något ännu värre – utanförskapet”

Och så är det. Utanförskap är värre än arbetslöshet, eftersom arbetslösheten bland unga idag till stor del förklaras av att fler heltidsstudenter söker jobb och såtillvida är positiv.

NEET är ungdomar som varken har jobb, är i utbildning eller är i praktik. NEET är utanförskap och något alltigenom negativt.

Och vi i Sverige är näst bäst i EU på att bekämpa denna “verkliga ungdomsarbetslöshet”.

En ung med en fot i utbildning som söker extrajobb med andra foten räknas som arbetslös eftersom denne är arbetssökande, men detta är inget problem, Löfven!

Vi löser de verkliga problemen.

Jag hoppas att få påtala detta. Denna blogg:s mest välbesökta och väldelade inlägg påtalade en annan sådan sanning flera månader innan gammelmedia. Läs: Sysselsättningsgraden nu högst i EU

Tack Eurostat för transparensen!

Kommentarer:

Lämna ett svar