Moderaterna största parti till 1 Mars?

Sifo. House-effect är att överskatta (s) med en procent. Så med hänsyn taget till det så skiljer ca 2,5 % mellan (s) och (m). I den takt (s) nu faller och (m) ökar så kommer (m) vara det större partiet i opinionen före 1 Mars, om en och en halv månad. Beräkning nederst.

Jag tror det markanta trendbrottet efter att Ulf tillträdde ytterst handlar om hur pass regeringsduglig man bedömer Ulf Kristersson. Han har samlat ett mycket regeringsdugligt lag runt sig med namn som Billström och Svantesson och stadigt levererat klok politikutveckling.

En liten brasklapp dock. Ulf Kristersson får på inga villkor ingå en överenskommelse som ger inflytande åt Miljöpartiet. Detta har två gånger tidigare visat sig förödande eftersom det lägger en konvex, inbromsande, kraft på trenden för det moderata förtroendet i opinionen. Se Migrations- och Decemberöverenskommelserna i grafiken nedan.

Mina trendlinjer ovanpå men diagrammet nedan är från pollofpolls.se

Där har (m) nu 2018-01-17 24% och (s) 27,4%. Differens nu 2,4p.e.

60 dagar tidigare 2017-11-18 21,5% och (s) 29,1%. Differens då 7,6p.e.

Differensen har reducerats med 5,2 procentenheter på 60 dagar. 0,087 p.e per dag.

27,7 dagar krävs således att utjämna den återstående skillnaden.

Med något lägre takt än nu och viss eftersläpning på mätningar så bör nyheten att (m) är större än (s) vara klar till 1 Mars.

1 Mars är också det datum då det högre amorteringskravet träder ikraft. Vilket utlöser nästa kris. Läs om varför.

Kommentarer:

Lämna ett svar