Alliansen störst i opinionen.

I och med dagens demoskop är Alliansen störst när den senaste tidens opinionsmätningar vägs samman. Bilden är från statsvetaren Henrik Oscarssons blogg.

Det finns två orsaker till detta.

Dels har de rödgröna gjort misstaget att berätta vad de vill.

“Under mätperioden har Mona Sahlin och de rödgröna partiledarna synts mycket i medierna. De presenterade i måndags sin skuggbudget och på första maj talade Mona Sahlin inför flera tusen personer.” (Expressen)

Jag har tidigare skrivit om varför deras egna profilfrågor skrämmer (s) väljare till (m) >här<:

Dessutom gynnas alliansen i tider där världen är i kris, eftersom alliansen med finansminister Anders Borg i spetsen visat sig mycket skickliga i att hantera den internationella krisen, som nu sveper över Europa i en andra våg och drabbar de länder som fört vänsterpolitik.

Utlandets massuppsägningar, skattehöjningar och lönesänkningar är en tillräckligt tydlig kontrast mot vår urstarka BNP tillväxt, upphävda anställningsstopp och jobbskatteavdrag för att ge avtryck i opinionen.

Samma trend sågs hösten 2008 då den första vågen kom.

Sammanfattningsvis beror opinionsförändring på två saker.

Förtroendet för det alliansen gör och det bristande förtroendet för vad de rödgröna säger sig vilja göra.

Kommentarer:

Lämna ett svar